Ne Ola ki Bu "Curva"?


Birkaç sezondur pankartlarda,tisörtlerde görüyoruz ‘Curva Nord’ ibaresini. Ve Italyancasi pek iyi olmayan tribünümüzdeki çogu kimseden ‘curva ne la?’ seklinde laflar duyabiliyoruz. Bu bilgi eksikligine ve karmasaya son vermek maksadiyla naçizane belirtelim; en kisa net tabiri ile Curva Nord ‘Kuzey Kale Arkasi’ demek.
Yani bizim ‘Adopen tribünü’.

Özelden genele geçecek olursak; "curva"nin Italyanca kelime anlam egri, kavis, dönüs. Malum kosu bandi olan statlarin kale arkalari kosu bandinin virajindan ötürü yamuk olur. Bu sebepten Italya’da kale arkasi tribünlere ‘egri tribün, yamuk tribün’ yani curva deyimi yerlesmis.

Nord, sud ise curvanin hangi kalenin arkasinda oldugunu tayin etmekte.

Peki nord ve sudu ne belirliyor? Dikkat edin dünyanin her yerinde maraton tribünler haritaya göre doguda olur. Yani maratona oturan adamin yüzü batiya bakar.

Ayni hesapla numaralida oturan kimsenin yüzü de doguya dönüktür. Bunun sebebini de söyle açiklayayim; gündüz maçlarinin 13:00-17:00 saatleri araliginda oynandigini göz önünde bulundurdugumuzda maratonda (maratonun üstü kapali olsa dahi) oturan kimse günesi gözüne gözüne yemekteyken, numarali tribün günesten etkilenmemektedir, zira gün arkasinda kalmistir. Numaralnin maratondan avantajli, pahali olmasinin sebebi de budur. Yani tüm bunlar göz önünde bulunduruldugunda dünyanin her yerinde numaralida oturan bir kimseye göre sol taraftaki kale arkasi kuzey kale arkasi (curva nord), sag taraftaki kale arkasi da güney kale arkasidir (curva sud).

Yenikapili Özgür
05.10.2006